Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Molukse vlag heeft een speciaal plekje in het hart van ‘blanke’ René: ‘Ze gaan echt voor je staan’

In deze rubriek vertellen inwoners van het Groene Hart waarvoor zij de vlag uit hangen. Wat doet hun hart sneller kloppen? Vandaag: de Molukse vlag!

René Driesen hijst met Djon Simaela, beheerder van buurthuis Kaju Putih in Alphen, de Molukse vlag. © Josh Walet

Jan Belt 27-07-20, 19:01 Laatste update: 12:40

Ga als belanda (blanke) maar niet de Molukse wijk van Alphen in. Die waarschuwing kreeg de in Boskoop geboren René Driesen als tiener. Nu is hij zestig jaar en blij dat het anders liep. Maar nog voelt hij schaamte over gebroken beloftes van ons land jegens de Molukkers.

Het Ashram College in Alphen was zijn middelbare school, een vriend kreeg verkering met een Moluks meisje en met hen belandde Driesen de eerste keer in het Molukse buurthuis Kaju Putih in Alphen. ,,Later kreeg ik ook een Molukse vriendin, maar ik trouwde met een Hollandse. Die eerste keer in Kaju Putih  was het van beide kanten  kat uit de boom kijken. Maar voelen Molukkers dat ze je kunnen vertrouwen, dan gaan ze ook echt voor je staan. Dat heb ik altijd gewaardeerd.”

We spreken elkaar bij de net opgeleverde nieuwbouw van Kaju Putih aan de Dennenlaan. Daar hijst Driesen met beheerder Djon Simaela de Molukse vlag in de mast. Later, zittend op het terras achter het pand, zegt hij: ,,Dat het na vele jaren lukte de Molukse gemeenschap een stenen gebouw te bezorgen, is voor mij onbetaalbaar. Een betere beloning is er niet.” Hij pinkt een traantje uit een ooghoek.

Bouwval

Dan neemt hij ons jaren mee terug in de tijd, naar die bustoer voor Alphense raadsleden langs buurthuizen. Eenmaal bij Kaju Putih schrok Driesen (GroenLinks) zich rot. ,,Echt een bouwval. Ik voelde meteen schaamte.” 

Want wéér bleek een belofte aan de Molukkers gebroken. Zij zouden een stenen pand krijgen, een wethouder vroeg zich in het bijzijn van Driesen hardop af of dat nog wel nodig was. Besef goed wat je de Molukkers dan aandoet, waarschuwde het raadslid.

Wat ik bewonder aan veel Surinamers is hoe zij van het leven genieten. Lekker eten, veel muziek. Precies de dingen waar ik ook van hou.

– René Driesen

Het duurde bij hem ook een poos totdat hij echt snapte hoe diep het wantrouwen van (niet alle) Molukkers tegenover Hollandse bestuurders zit. De eerste generatie die meer dan vijftig jaar geleden naar ons land kwam vocht eerst nog in Nederlands Indië voor onze driekleur. 

,,De KNIL-militairen wilden doorvechten, maar kregen een dienstbevel: naar Nederland. Eenmaal van de boot werden ze uit het leger ontslagen en in kampen als Westerbork en Vught gestopt. Families zijn gescheiden.”

Hij is altijd tegen geweld, maar Driesen snapte (later) de woede van de Molukse treinkapers. ,,Deze mensen zijn enorm in hun eer aangetast, dat is het ergste wat ze kon overkomen.” Nog steeds zou het Nederland, de koning bijvoorbeeld, sieren excuses te maken, vindt Driesen.

Van Bronckhorst

Hou het verhaal positief, benadrukt hij. Graag praat de Alphenaar over voetballer Giovanni van Bronckhorst. Speler én trainer geweest van zijn cluppie Feyenoord, maakte ze kampioen. Droeg de aanvoerdersband bij Oranje op een WK. Een man zonder kapsones. ,,Echt een verbinder”, prijst Driesen.

Verbondenheid proefde hij ook toen jaren terug vele Alphenaren bij het Sama Sama-festival in de Molukse wijk waren. Daar trad Massada op. Met meerdere bandleden is de Alphense muziekliefhebber nu bevriend. Een show bezoeken op Ambon ging niet door, hij moest de raadszaal in voor politieke beschouwingen. ,,Het blijft op mijn verlanglijstje staan. Net als een documentaire maken over bandlid Rudy de Queljoe.”

Op Koningsdag of 5 mei steekt Driesen niet de Molukse vlag uit, maar de Nederlandse. Ook met Suriname heeft hij veel. ,,Ik hielp daar jaren in een school voor pubers, dat was tweede-kansonderwijs. Onder president Bouterse zeiden de mensen: ‘ga naar je eigen land’. Ik ben blij dat hij weg is als president. Wat ik bewonder aan veel Surinamers is hoe zij van het leven genieten. Lekker eten, veel muziek. Precies de dingen waar ik ook van hou.” 

Bron: AD Groene Hart, https://www.ad.nl/alphen/molukse-vlag-heeft-een-speciaal-plekje-in-het-hart-van-blanke-rene-ze-gaan-echt-voor-je-staan~ad9a4a7c/

You cannot copy content of this page