Skip to content Skip to footer

Maleise les

Sinds  november 2021 verzorgt TBA Maleise lessen in Stichting Kaju Putih in Alphen aan de Rijn.

Een paar jaar geleden heeft collega Joel Diaz in het oude noodgebouw de beginnerscursus verzorgd, toen nog onder de vlag van Rhythm Of Maluku.

Na een aantal lessen door Lora Usmany heeft Joop Pattinasarany het overgenomen vanwege praktische redenen.

In Alphen zijn drie groepen gestart:

Een  beginnersgroep voor volwassenen (16 plus), een groep voor kinderen van 5-10 jaar en voor kinderen van 11 tot 15 jaar.

 

Voor de volwassenen bestaat de beginnerscursus uit 10 lessen van elk 2 uur. In de lessen wordt aandacht geschonken aan vooral dagelijkse spreektaal. Onderwerpen zijn kennismaken, de weg vragen, boodschappen doen en eten en drinken, tellen en klokkijken. Ook zaken als reizen op de Molukken, familiebanden en  het dagelijkse leven in de kampong komen aan de orde. Het lesmateriaal bestaat uit lees- en luisterteksten, fotomateriaal, gedichten, pantuns en lagu2.

Bij de kinderen gaat het om een basiskennis Maleis. De cursus bestaat uit 10 lessen van een uur. Aandacht is er vooral voor  een basiswoordenschat, kennismaken, kleuren, tellen en het lichaam. Ook aandacht voor gedichten en liedjes. Dit alles op een speelse manier waarbij we ook gebruik maken van spelletjes zoals memory etc.

De volwassenengroep bestond uit 11 personen. De groep van kinderen  uit 18 (11-15 jr) en 13 (5-10 jaar) kinderen.

Helaas kon niet iedereen alle lessen volgen vanwege coronamaatregelen en werden de lessen zelfs tijdelijk stopgezet.

De kinderen hebben  woensdag 9 maart de laatste les van de beginnerscursus. Voor de volwassenen was dat al op 9 februari j.l.

We zijn nog in onderhandeling met het bestuur van de stichting over het vervolg van de lessen. 

We hebben voor de volwassenen naast de beginners- ook een vervolgcursus en een cursus voor gevorderden met steeds ook tien lessen van twee uur.

Voor de kinderen zijn ook vervolglessen mogelijk

Wellicht al bekend maar de lessen worden gegeven door docenten op vrijwillige basis. Met het lesgeld worden onderwijsprojecten van  o.a. Tiga Batang Air financieel ondersteund alsmede kleinere projecten zoals Caleb House ( weeshuis) op de Molukken

Foto's

Onze Betrouwbare Partners & Suppliers

4T Schoonmaakgroothandel
Leandro_Luhulima-17
bavaria-logo
4T Schoonmaakgroothandel
Leandro_Luhulima-17
bavaria-logo

You cannot copy content of this page