Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Herdenking 70 jaar Molukkers in Nederland

Op zondag 21 maart 2021 is het 70 jaar geleden dat de Molukkers in Nederland aankwamen. Landelijk worden in vele steden- dorpen en wijken dit jubileum herdacht. Ook in Alphen aan den Rijn staan we stil dat de eerste generatie KNIL-militairen met hun gezinnen in Nederland zijn aangekomen.

De eerste Molukse KNIL-militairen zetten op 21 maart 1951 voet aan wal aan de lloydkade met hun gezinnen in Rotterdam. De Molukkers kennen een eeuwen lange historie met Nederland en zijn zo met elkaar verwoven. Vele Molukkers hebben in de periode rond de tweede wereld oorlog zich opgegeven als militair in de koninklijke Nederlands-Indische Leger (KNIL). Na de onafhankelijkheidstrijd in Indonesië werd de KNIL opgeheven en bleek er geen ruimte te zijn voor de Molukse militairen, maar zij bleven Nederland na de ontmanteling trouw. De Molukse KNIL-militairen hadden twee keuzes, zich aan te sluiten aan Indonesië of als militair op dienstbevel tijdelijk naar Nederland, om vervolgens weder te keren naar een onafhankelijke Molukken. Z’n 12.500 militairen reisden met hun gezinnen af naar Nederland om voor 6 maanden hier te blijven, maar die 6 maanden werden 70 jaar.

Door de corona-pandemie kunnen we helaas de herdenking niet vieren als elke ander jaar. Op gepaste wijze gaat de Molukse gemeenschap in Alphen aan den Rijn deze dag eervol herdenken. Er zal een ceremonie plaats vinden met een beperkt aantal deelnemers. De herdenking zal op zondag 21 maart geopend worden onder begeleiding van de Tifa spelers, waarna de Moluks vlag word gehezen.

Wilt u deze herdenking bijwonen vul dan de aanmeldformulier in. Tijdens de herdenking is er plaats voor maximaal 50 personen. Ook geld de 1,5 meter regel, dienen we ons strikt te houden aan de regels- en tijdschema ook word het gebruik van een mondkapje sterk aangeraden. https://forms.gle/YL69aEEGBniu5CpZ7

Bij een succesvolle aanmelding ontvangt u een persoonlijke uitnodiging.

Kaju Putih ©

You cannot copy content of this page