Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Alphen aan den Rijn heeft eigen Moluks monument

ALPHEN AAN DEN RIJN – Het is een eerbetoon, dat vooral, maar het is ook bedoeld om het verhaal levend te houden. Het verhaal van de eerste generatie Molukkers die zeventig jaar geleden naar Nederland kwam. Om hen te eren is aan de Dennenlaan in Alphen aan den Rijn dit weekend een monument onthuld.

Het monument is een lang gekoesterde wens van de bewoners van de Molukse wijk in Alphen. Marcel Wattimury is voorzitter van de Stichting Tugu Maluku Alphen, die speciaal voor dit doel werd opgericht. ‘We hebben nog maar één iemand van de eerste generatie in de wijk wonen. Zij is 98 jaar. En daarmee voel je heel erg dat die eerste generatie er bijna niet meer is’, zegt Wattimury.

Vooral KNIL-militairen

Die eerste generatie kwam in 1951 naar Nederland. Veel van hen hadden als KNIL-militair meegevochten met de Nederlanders in een poging om na de Tweede Wereldoorlog de voormalige kolonie Nederlands-Indië terug te veroveren.

Toen dat mislukte en Nederland de soevereiniteit moest overdragen aan de Republiek Indonesië, werd de KNIL opgeheven. De KNIL-militairen wilden demobiliseren op de Molukse eilanden, maar dat mocht niet van Indonesië. Daarom heeft Nederland ze het dienstbevel gegeven om tijdelijk naar Nederland te komen. Uiteindelijk kwamen 12.500 Molukkers -militairen en hun gezinnen- per boot aan in Nederland.

Oude concentratiekampen

Oorspronkelijk was dat voor een periode van zes maanden. Ze werden opgevangen in oude concentratiekampen zoals Westerbork en Vught, vaak onder erbarmelijke omstandigheden. Toen bleek dat terugkeer geen optie was, bouwde Nederland woonwijken voor de Molukkers. Zo ook in Alphen aan den Rijn.

‘Onze Molukse wijk zien wij als cultureel erfgoed’

Uit respect voor wat die eerste generatie heeft meegemaakt, is het monument in Alphen gekomen. ‘Het is belangrijk voor de volgende generaties dat ze weten hoe ze hier gekomen zijn’, zegt Wattimury. ‘Onze Molukse wijk zien wij als cultureel erfgoed. Het is het symbool van ons gedwongen verblijf in Nederland, toen onze voorouders uit de barakken werden verjaagd en gedwongen moesten integreren. Die verhalen moeten we aan jongeren blijven vertellen, om ons erfgoed te beschermen.’

Altijd weer terug

De Molukse wijk in Alphen aan den Rijn bestaat uit ongeveer 100 woningen met in totaal zo’n 300 bewoners. ‘Maar inmiddels is de wijk te klein voor al het nageslacht’, zegt Wattimury. ‘Dus wonen er nu buiten de wijk meer gezinnen dan erbinnen. Maar iedereen gaat er altijd naar terug.’

Het Molukse monument heeft volgens Wattimury een sterke symbolische waarde. ‘We hebben in onze geschiedenis altijd overheersers gehad, maar we hebben een hele sterke cultuur en identiteit en zijn daardoor altijd onszelf gebleven.’

Vier generaties

Om het belang van het monument voor alle generaties te benadrukken, werd het zaterdag ook door vier generaties onthuld, met behulp van vier touwtjes en zeventig ballonnen in de kleuren van de Molukken.

De Stichting Tugu Maluku Alphen is blij dat het monument er eindelijk staat, maar heeft nog wel een paar wensen. ‘Het staat nu in gras, maar we zouden graag zien dat er een perk wordt aangelegd’, zegt Wattimury. Met van die palen er omheen waar je schepen aan vast maakt. Met staalkabels aan elkaar verbonden, behalve de laatste paal. Om uit te drukken dat we nooit meer thuis zijn gekomen.’

Bron: Omroep West

(https://www.omroepwest.nl/nieuws/4447908/alphen-aan-den-rijn-heeft-eigen-moluks-monument)

Leave a Reply